HOE BRAND IK VACHT EN HAAR?

Vind je dat ook zo moeilijk? Vacht van dieren branden? Hoe doe je dat precies en welke penpunten kun je daar het best voor gebruiken?

Zelf heb ik een aantal keren vacht gebrand. Op een hanger is het makkelijker, omdat het zo klein is dat je niet erg veel details toe kunt voegen. Maar toen ik een keer gevraagd werd om een afbeelding van een langharig konijntje te branden, moest ik wel even slikken. HELP! Lange haren, dat had ik nog nooit gedaan! Ik deed het in m’n broek!

Tja, waar begin je dan?

Screenshot 2017-04-25 15.27.16Bij YouTube 🙂

Het eerst wat ik gedaan heb, was het zoeken naar filmpjes op Facebook en YouTube. Gelukkig zijn er zat kanalen en pyrografiehobbyisten die filmpjes gemaakt hebben over dit onderwerp. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet veel verstand had van HOE vacht er uit ziet.

Ik bedoel, leuk dat je ziet dat je een shader kunt gebruiken en een schuine punt … Maar hoe zit vacht eigenlijk in elkaar? Mijn tip is dan ook om eerst te leren hoe je vacht TEKENT. En pas dan kun je aan branden gaan denken. Hoe zit het met de structuur van vacht en haar? De twee filmpjes hieronder zijn heel leerzaam:

En wanneer je doorhebt HOE vacht en haar structureel in elkaar zit, en je begrijpt lichtval, en schaduw .. dan kun je eens kijken naar de filmpjes van bijvoorbeeld Burning With Sharon, zoals deze:

Maar de video waar ik persoonlijk het meeste profijt van heb gehad, is deze:

Ja, de video is in het Italiaans. En ik snapte er niks van. Maar je hoeft geen Italiaan te zijn om te zien wat deze meneer doet. Hij laat duidelijk zien dat vacht en haar onregelmatig is, dan je je “streepjes” moet variëren en ze in verschillende richtingen moet laten lopen. (rond 2:26 in de video kun je dat heel goed zien!)

Bovendien helpt het als je een duidelijke foto hebt, waarbij je goed kunt zien in welke richting de haartjes lopen. Volg die lijnen.

11890009_524344177733097_9099667878552614336_oDe eerste keer dat ik gevraagd werd om een portret van een hond te maken, heb ik deze Italiaanse video gebruikt. En het resultaat mocht er wezen. De klant was zo blij, dat hij in tranen uitbarstte (ook omdat de hond overleden was, en het dus emotionele waarde had). Maar goed, dit was mijn allereerste opdracht van een dier, en ik was zo onzeker dat ik geheel niet wist wat ik qua prijs moest vragen. Ik was immers onervaren en had ruim tien uur over deze hond gedaan! Ik kon daar toch geen 100€ ofzo voor vragen?!

Enfin, je werk prijzen is een ander onderwerp 😉

Wanneer je meer filmpjes over vacht op internet kijkt, zul je merken dat ze allemaal dezelfde tips geven:

  • Observeer je foto goed en hou rekening met de haarrichting van de vacht van het dier. Volg die lijnen.
  • Gebruik een pen met een puntige punt. (schrijfpunten zijn erg goed voor zachte haren, speerpunten voor het fijnere, scherpe werk. En shaders voor extra schaduw)
  • Zet je streepjes oneven, onregelmatig en niet-paralel aan elkaar. Varieer.
  • Qua aanzet moet je er goed op letten dat je je pen als een vliegtuigje over het hout laat lopen, (landen en opstijgen) zodat je geen duidelijke aanzet maakt. (zie Italiaanse video rond 2:26)
  • Diepte en schaduw kun je krijgen je door als eerste een lichte, effen schaduwlaag aan te brengen en daaroverheen de lage haartjes.
  • Werk verder in lagen en bouw zodoende je donkerste stukken op. Als je in één keer heel heet brandt in één laag, dan krijgt je afbeelding geen diepte.
  • Wees geduldig. Vacht en haar branden kost veel tijd.

Hier nog een video van Sue Walters over de verschillende punten:

Vanaf 1:00 kun je goed zien met welke penpunten zij de vacht van het eekhoorntje heeft gemaakt.

Tenslotte … en ja ik zeg het altijd… Maar pyrografie is OEFENEN! Zo ook met vacht. Hoe meer je dit oefent, hoe beter het zal gaan.

Succes!! Als ik het kan, kan jij het ook! 😉

 

SaveSaveSaveSave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s