HOE WORD JE OP EEN LEUKE MANIER BETER IN PYROGRAFIE?

Beter worden in pyrografie is een kwestie van oefenen. En ja, dat kan soms behoorlijk saai zijn. Zeker als je geen inspiratie hebt om te branden, of je weet niet *wat* je moet branden! Hoe kun je op een leuke manier beter worden in pyrografie?

Oefenen, oefenen, oefenen. … Komt dat zinnetje inmiddels ook je strot uit? Heb je geen zin of inspiratie om er echt voor te gaan zitten? Zie je andermans werk en denk je bij jezelf; “Nou, ik bak er niks van! Mijn werk is vreselijk! Waarom kan ik dat niet!” ?

1410817953919

De eerste tip die ik je kan geven is; vergelijk jezelf niet met anderen. En zeker niet met anderen die HEEL GOED zijn in pyrografie en de mooiste kunstwerken maken. Deze mensen zijn ook ooit eens begonnen met branden en hun eerste werkjes waren hoogstwaarschijnlijk ook niet veel soeps.

Nu heb ik zelf als grote voorbeeld de werken van Kim Sulrok, een talentvolle Koreaanse pyrografie-kunstenares / illustrator. Wat zij maakt .. oh wow! Daar kan ik nog heel veel van leren. Maar als je je eigen werk met dat van haar gaat vergelijken, dan word je daar geheid chagrijnig of depressief van! Ik kies er dus voor om haar te bewonderen, en kijk naar haar videos met interesse, en tracht dingen van haar videos te kunnen leren om dat in mijn eigen werk toe te kunnen passen.

Leg de lat niet te hoog

920128bdc140175ecdd42232aae66a29--legs-omDit is ook een hele goede tip! Wanneer je de lat te hoog legt voor jezelf, en teveel wilt, dan is de teleurstelling vaak groter dan je aankunt. Het is veel fijner om met kleine stapjes te groeien en de lat heel laag te leggen. Wanneer je dan iets bereikt, kun je gemakkelijker trots zijn op jezelf. Zodoende is leren en vorderen in je kunnen veel leuker!

Sta jezelf ook toe om fouten te maken. Het is niet erg als je eens een werkje verknoeit! Ja, het is lullig voor je plankje en de uren die je erin hebt gestoken – zeker als het een opdracht was – maar ga er niet over zitten morren of stressen! Je kan nu eenmaal niet vorderen in je kunnen, zonder fouten te maken. Iedereen maakt fouten. Gewoon verder gaan! Leg je plankje opzij, schuur het af of gooi het voor mij part in de open haard, en brandt iets anders. (Ik heb ook ooit eens een stuk of 20 van mijn oude kettingen in de open haard gegooid. Beginnerswerkjes, waren het. Wat een heerlijk gevoel was dat!)

Wees niet boos op jezelf. De grootste kunstenaars en meest succesvolle mensen hebben allemaal gaandeweg fouten gemaakt en gefaald. Je denkt toch niet dat Vincent van Gogh zijn Sterrennacht ZOMAAR in één keer gemaakt heeft? Daar zijn ook talloze fouten en mislukte schilderijen aan vooraf gegaan!

Failure is the stepping stone to success!

De laatste en ALLERLEUKSTE tip die ik voor je heb, heeft ook te maken met inspiratie en het zin krijgen in het branden: Ik kijk heel veel naar kunstzinnige How-To filmpjes van anderen!

Screenshot 2018-03-23 19.08.37Ik vind het ontzettend leuk om op YouTube filmpjes te kijken over mensen ie dingen creëren. Of het nu houtbewerking is, of schilderen, of digitaal tekenen … alles is cool en je doet ongelooflijk veel ideeën op!

En het leukste is dat er ook veel tutorials op YouTube staan over tekenen en schilderen of zelfs houtbewerken. (Ja, ook tutorials over pyrografie, maar die bedoel ik nu juist even niet!)

Ik ben op verschillende kanalen geabonneerd en alleen al door te kijken krijg ik zoveel inspiratie! En als je dan ook nog tutorials kijkt, dan leer je over schaduwen, lichtval, 3D vormen … je leert anders kijken, denken, etc etc. En de clue is dat het juist NIET direct pyrografie is! Maar tekenlessen kun je zeker toepassen in pyrografie!

Als je inspiratie nodig hebt, of je wilt meer leren over tekenen en schilderen – wat je dan weer in je pyrografie kunt toepassen – kijk dan eens op YouTube Channels als:

  • Carl Jacobson: Deze meneer maakt prachtige houten dingen op de draaibank en hij laat zien hoe hij het doet. Door te kijken kweek je bij jezelf een voorliefde voor hout en houtbewerken! Je leert zelfs stiekem hoe je moet schuren!
  • LethalChrisDrawing: Alles over tekenen! Hoe teken je dieren, hoe teken je mensen, lichaamsdelen, monsters, etc etc.
  • Smoothie77: Hoe teken je landschappen, natuur, gras, bomen, etc.
  • Alphonso Dunn: Hoe leer ik schaduwen, 3D tekenen .. Deze meester heeft tutorials over werkelijk ALLES! Hij leert je technieken en hoe naar vormen en dingen te kijken. Hij leert je over lichtval, structuur, compositie, diepte. Zeer nuttig voor de pyrografie en het leren schaduwen!
  • Nick Zammeti: Deze meneer maakt de coolste dingen van hout! Gewoon leuk en wow om naar te kijken!
  • Peter Draws: Deze gekke gozer leert je doodlen (of droedelen) … en wat je kunt doen als je geen inspiratie hebt. En hij heeft ook een paar pyrografiefilmpjes! 😉
  • James Julier Art: Deze jongen kan heel goed tekenen op een iPadPro! Maar hij heeft ook tutorials over “hoe teken ik dit of dat …” en leert je veel over lichtval en schaduwen! Bovendien heeft hij net als Alphonso een playlist over het tekenen in perspectief.

Je ziet, pyrografie leren hoeft niet alleen met houtbranden en brandtechnieken te maken te hebben. Bovendien kan pyrografie veel meer zijn dan het kopiëren van sjabloontjes, of het traceren van patronen. Je kunt je hele creativiteit hierin kwijt, en dat maakt deze hobby / kunstvorm nu juist zo leuk en interessant, toch?

Veel plezier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s