HOE KAN IK SCHADUWEN?

Waarschijnlijk de MEESTGESTELDE pyrografie-vraag ooit; hoe kan ik schaduwen? Hoe leer ik dat? Hoe doe ik dat met mijn apparaat? Wat voor pen is hier het beste voor? Ik geef je hier vier voorbeelden, met vier verschillende pennen:

Leren schaduwen met een pyrografiepen is eigenlijk een kwestie van techniek en het zoeken naar de perfecte combinatie van snelheid en temperatuurinstelling. En dan is het een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen…. Heb je dit eenmaal onder de knie, dan is het supermakkelijk en heel leuk om te doen!

Waar en hoe je schaduw in je werk aan moet brengen om een zo realistisch mogelijk effect te krijgen, heeft eigenlijk niet zoveel met pyrografie te maken, al dan wel met tekenen. Om een object een 3D-effect te kunnen geven, zul je de basisbeginselen van schaduw, lichtval, compositie en structuur, moeten leren. Hier zal ik een andere keer op ingaan. Voor nu concentreren we ons op de daadwerkelijke techniek.

Hier volgen 4 technieken om schaduw aan te brengen in je werk:

1. Schaduwen met een balpunt (beginners)

Photo Mar 16, 12 33 02
Beweeg je pen in kleine cirkeltjes

Schaduwen met een balpunt is eigenlijk heel makkelijk en praktisch bijna een kwestie van “inkleuren”.

Begin met je brander op een lage stand, zodat je een vage schaduw krijgt. Beweeg je pen in kleine cirkeltjes en ga net zo lang over het oppervlak totdat je een egale tint hebt.

Zet je brander vervolgens een stapje heter, en ga over het stukje dat iets donkerder moet. Met dezelfde cirkelbewegingen, totdat je een egaal tintje donkerder bent en deze tint mooi vloeit met de vagere tint. Herhaal dit proces, tot je de gewenste tint hebt. Ja, dit kost tijd, maar dit is één van de makkelijkste manieren voor een beginner.

 

2. Schaduwen met een shader (gevorderden)

Photo Mar 16, 12 36 09
Bij deze techniek beweeg je je pen in een vloeiende lijn, van langzaam naar snel. Bij deze foto was het van links naar rechts.

Met een shader kun je ook heel goed schaduwen, al zou ik zeggen dat deze techniek wellicht iets meer voor gevorderden is.

Zet je brander op de juiste hitte zodat je in één keer de gewenste tint krijgt. Oefen dit even op een teststukje, zodat je leert hoe heet je brander moet staan. (en ook ter voorkoming dat je je hout verschroeit en een deuk creëert!)

Nu is het een kwestie van aanzet en beweging. Zet je pen al bewegend op het hout en maak “lijnen” of stroken. Dit doe je in één beweging, waarbij je langzaam begint en sneller eindigt zodat de schaduw vervaagt. Doe dit het liefst in de richting van de houtnerf, dan gaat het tien keer makkelijker. Draai je werk desnoods.

Zoals ik al zei, is dit moeilijker en een kwestie van heel goed oefenen om dit onder de knie te krijgen. Maar, als je eenmaal door hebt hoe het werkt, kun je met een shader het beste schaduwen. Hier zijn ze immers voor gemaakt!

 

3. Schaduwen d.m.v. puntjes (beginners)

Photo Mar 16, 12 40 35

Een andere manier om te schaduwen voor beginners, is het maken van talloze puntjes. Pointillisme, heet dat ook wel.

Zet je brander op een gemiddelde hitte en begin met het zetten van stipjes. Aan de kant waar je het minste schaduw wilt, zet je weinig stipjes en ver uit elkaar. En aan de donkere kant zet je er heel veel, heel dicht naast elkaar. Zo creëer je ook het effect van schaduw.

Voor de tweede laag zet je je brander op een lagere stand. Nu doe je de vage schaduw nogmaals en zet hier nog een aantal stipjes, zodat je het stukje mooi opvult. Zet de brander voor de derde laag iets heter, en maak meer stipjes aan de donkere kant.

Schaduwen d.m.v pointillisme kun je met een schrijfpunt doen, of een balpunt.

 

4. Schaduwen met een speerpunt (gevorderden)

Photo Mar 16, 12 46 54

Heb je een speerpunt, dan kun je ook proberen schaduw aan te brengen door middel van lijnwerk. Crosshatching, op z’n engels. Het tekenen van verschillende lijnen, die paralel aan elkaar lopen.

Dit vergt ook een beetje oefening, voornamelijk ook door het lijnen zetten. Zet je brander op een middenstand, en probeer met dezelfde vloeiende beweging als bij het schaduwen met een shader, lijnen te trekken. Je aanzet is het donkerste, en wanneer je je pen dan in een lijn wegtrekt, zal de lijn vervagen.

En nu is het dan een kwestie van heel veel dezelfde lijntjes zetten. Om het gedeelte waar meer schaduw zit nog donkerder te krijgen, ga je in de tweede laag kruislingse lijnen aanbrengen. Een tip is om dit eerst goed te oefenen op een afvalstukje en een beetje te spelen met de temperatuurinstelling van je apparaat. Zet je brander vooral niet te heet, anders gaan je lijnen vlekken en zat je pen in de houtnerf blijven steken.

Voor al deze manieren geldt eigenlijk hetzelfde; ja, het neemt veel tijd in beslag, en ja, het is een kwestie van heel veel oefenen. Sorry 😉 Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zijn dit hele leuke manieren om te spelen met schaduw en structuur in je werk.

Als je bij mij de beginnerscursus pyrografie (+ Skype) bestelt, zal ik je tips geven over jouw pennen en punten en dan gaan we dit schaduwen oefenen! Voor je het weet ben jij een expert in schaduwen!

Succes!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s