HOE MAAK IK EEN HOUTEN HANGER?

Het maken van een houten hanger is supersimpel! Met wat handgereedschap en een paar droge boomtakken kom je een heel eind! En met een beetje oefenen, kun je straks de mooiste vormen maken!Ze zijn er in alle soorten en maten. Groot, klein, dik, dun, rond, vierkant, ovaal of uitgesneden als bepaalde vorm (zoals hartjes). Je kunt ze zo ingewikkeld en simpel maken als je zelf wilt. Als je het heel erg simpel wilt houden, dan heb je dit nodig:

  • een dikke tak uit het bos, goed gedroogd (of een stukje open haard hout)
  • een handzaag
  • Een Dremel met een schuurbitje (of als je geen Dremel hebt, kun je een beitel en schuurpapier, of een houtsnijderssetje gebruiken)
  • een boormachine (om het gaatje te boren)
  • schuurpapier
  • een pyrografieapparaat
  • een touwtje of leren ketting
  • een afwerkingsmateriaal zoals was, lak of olie
  • (optioneel) een kraaltje

IMG_0551Takken genoeg in het bos! Ga nu niet een tak van een boom zagen. Deze zijn vers en nat en bovendien is het vernielen van een boom nu niet echt milieuvriendelijk.

Zoek een mooie, afgevallen tak. Eéntje die niet (erg) gespleten is, en dik genoeg is voor een hanger. Tussen de 3 en 6 cm is dik genoeg.

Laat de tak goed drogen, op kamertemperatuur. In de herfst en winter kan dit vele maanden duren, dus is het handig dat je al ver van te voren zorgt dat je een voorraadje takken hebt! 😉 In de zomermaanden kun je mazzel hebben dat je een stuk afgebroken tak vindt dat al zo goed als droog is.

Met de handzaag, zaag je schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. Het kijkt niet zo nauw! 😉 Wil je echt vormen uitsnijden of iets ronds maken zoals een hartje, dan zul je ze iets dikker moeten zagen.

TIP: Het is heel makkelijk te testen of je hout droog genoeg is. Loopt je zaag niet lekker soepel door het hout? Dan is het hout hoogstwaarschijnlijk nog te nat.

Als je je schijfje hebt gezaagd, verwijder dan de schors. Je kunt er voor kiezen om die te laten zitten, want ja, dat heeft ook z’n charmes. Maar dan ben je natuurlijk beperkt in het maken/uitsnijden van een bepaalde vorm. En in de meeste gevallen brokkelt je schors toch al een beetje af bij het zagen, dus ik zou zeggen, verwijderen!

maxresdefault
Een Dremel met een schuurbitje.

Met de Dremel of een houtsnijderssetje kun je je ontwerp uit het hout snijden/schuren. Het makkelijkst is om de zijkanten en randjes gewoon te af te schuren zodat ze niet zo scherp meer zijn. Zodoende blijft er ook genoeg ruimte over om er wat pyrografie op te maken.

Voor het voorbeeld is het een simpele ovalen hanger geworden (zie foto hierboven), maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Let wel, hoe ronder je ‘m maakt, hoe lastiger het is om de hanger vast te houden terwijl je er pyrografie op zet. Bovendien is het een erg gepriegel … Zo’n “vergrootglaslamp” is geen overbodige luxe!

TIP: Naschuren van de hanger is altijd met de hand, met een schuurpapiertje van korrel 240 of hoger. Voor hangers geld hetzelfde als voor een plat stuk hout, hoe gladder je ‘m schuurt, des te makkelijker zal je pyrografiepen over het hout glijden. En met rondingen is dit zeker handig!

TIP: Ook gelden dezelfde regels qua houtsoorten. Naaldbomenhout is niet zo geschikt voor houtbranden. Alsmede grenen (met z’n sappen) en hout dat een grove nerf en tekening heeft. In het geval van de hanger brand je immers op “de kopse kant” van het hout (de dwarsdoorsnede) en dat is extra moeilijk, omdat hier alle jaarringen heel dicht op elkaar zitten. Als je iets uit gaat snijden, is zacht hout het makkelijkst. Zo is eiken bijvoorbeeld keihard, en moeilijk tot een mooie hanger te maken.

12248202_542217992612382_1151242971501775132_o
Deze hanger is gemaakt van pruimenhout.

Je kunt het gaatje voor je koordje voor of na het branden boren. Als ik zelf een hanger maak met een gaatje, dan doe ik dat voor het branden, want het is namelijk in het begin weleens voorgekomen dan het boren van het gaatje niet ging zoals gewenst! Het houten schijfje is menigmaal in tween gebroken! Ook ben ik wel eens uitgeschoten met het boortje en zat het gaatje niet meer mooi in het midden, of zo dicht tegen de zijkant aan, dan hij openbrak! Als je hier dus niet zo ervaren mee bent, zou ik je zeker aanraden om dat gaatje eerst te boren. Zo voorkom je een hoop tijdverspilling en frustratie!

De afwerking van de hanger is een kwestie van smaak.

TIP: Zelf gebruik ik bijenwasolie, omdat dit makkelijk aan te brengen is met een wattenstaafje, geen vingerafdrukken achterlaat en slechts heel even nodig heeft om te drogen en in te werken. Lak heeft veel langer nodig en als je dat per ongeluk aanraakt als het nog niet droog is …. :O

TIP: Voor het ketting-gedeelte kun je een goedkoop koordje gebruiken dat je vervolgens vastmaakt met twee schuifknoopjes, zodat je ketting in lengte te verstellen is. Hier kun je leren hoe je schuifknoopjes maakt.

En dat was het! HEEL ERG SIMPEL, maar toch maak je zo een originele en handgemaakte hanger, die natuurlijk hartstikke leuk is om cadeau te doen!

En word je hier steeds beter in , dan kun je jezelf uitdagen om steeds gecompliceerdere vormen te maken. De volgende keer wellicht een hartje?

Photo Feb 04, 11 15 50
Bij dit hartje kun je goed zien hoe de jaarringen lopen en hoe dicht ze op elkaar zitten. En, omdat een hartje met een gaatje erin niet mooi is … kies ik tegenwoordig voor metalen oogjes 😉

SaveSaveSaveSave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s