3 MANIEREN OM KLEUR TOE TE VOEGEN

Persoonlijk hou ik erg van de natuurlijke uitstraling van hout en de verschillende “bruintinten” die je krijgt bij het houtbranden. Maar ik kan me zo voorstellen dat je houtbrandwerkje af en toe ook eens om wat kleur vraagt! Hoe kun je nu het beste kleur toevoegen aan je werk?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen fan ben van het toevoegen van kleur aan een houtbrandwerk. De gebrande tinten zijn prachtig en alles krijg zo’n beetje een sepia uitstraling. Het is immers gebrand, niet getekend of geschilderd.

Maar goed, soms vraagt een werkje weleens om kleuraccenten. Of, soms wil je je werk gewoon heel veel kleur kunnen geven! Wat zijn zoal de mogelijkheden met betrekking tot het aanbrengen van kleur op hout?

 

Acrylverf of waterverf

Iedereen weet dat hout en verf goed samen gaan. Acrylverf is goed te gebruiken als je het hout en je gebrande werkje echt een dekkende kleur wilt geven. Als je het een beetje aanlengt met water, kun je bovendien verschillende lagen aanbrengen en zodoende hele mooie verloopeffecten creëren.

diy-wooden-tropical-watercolor-art-3-1024x683
Waterverf op hout. Foto: Erin Spain

Hou je niet van dekkende verf, dan is waterverf ook een leuke optie! Waterverf trekt in het hout, waarbij de nerven verzadigd raken door kleur, maar je de tekening (de vlammen) van het hout nog blijft zien. Het lijkt een beetje op beits.

In combinatie met pyrografie, kun je met waterverf hele mooie en leuke effecten creëren, denk bijvoorbeeld aan achtergronden zoals zonsondergangen.

Let wel, waterverf heeft één nadeel: het “bloedt”. De waterverf zuigt zich in het hout en vloeit uit, zoals inkt op vilt. Het is dus erg lastig om met waterverf mooie strakke lijnen te krijgen. Makkelijker is het om de kleuren in elkaar over te laten vloeien en je gehele plankje te bedekken.

 

Pennen of stiften

00560705_2Je kunt natuurlijk ook gewoon een viltstift, fineliner of gelpen ter hand nemen! Deze zijn vaak redelijk diep/rijk van kleur en je kunt er ook behoorlijk strak mee tekenen.

De inkt bloedt ook wel een beetje, maar als je bijvoorbeeld een vlakje inkleurt waarbij je de omlijning gebrand hebt, dan is dat heel goed onder controle te houden.

 

Kleur potloden (aquarelpotloden)

20643463_10209516982617735_2737250177549690214_o
Foto & headline foto credit: Rebel Heart Equine and Pet Art

Kleurpotloden geven weer een ander effect op hout en als je het dik aanbrengt, kun je een redelijk dekkende laag krijgen.

De Amerikanen hebben het vaak over Prismacolor potloden. Prismacolor is een merk; de Amerikaanse versie van onze Bruynzeel, zal maar zeggen. Sommige series van Prismacolor zijn extra vet, waardoor ze goed dekken en diepe kleuren geven op hout.

Met aquarelpotloden kun je je zo voorstellen dat je dezelfde soort effecten krijgt als met waterverf. Mocht je niet zo goed met een kwast kunnen werken, dan bieden aquarelpotloden natuurlijk een handig alternatief!

 

BELANGRIJKE werkwijze

Voor alle toevoegingen van kleur geldt dan je EERST brandt, en DAARNA kleur aanbrengt, of het nu verf, een stift of een kleurpotlood is. Zo voorkom je uiteraard dat je schadelijke stoffen inademt tijdens het branden ! 😉

In de meeste gevallen zul je merken dat goed geschuurd hout wat ruwer wordt wanneer je kleur aanbrengt. Dit is omdat de houtnerven verzadigd raken met “vloeistof” (behalve bij potlood), uit zullen gaan zetten en omhoog zullen gaan komen.

Na het aanbrengen van kleur kun je alles een beetje naschuren, zodat het hout weer mooi glad wordt. Mocht je daarna niet tevreden zijn met je kleur, dan breng je gewoon nog een laagje aan, wat je dan weer op kunt schuren wanneer het droog is. Herhaal dit net zo lang totdat je tevreden bent.

 

Afwerking: Lakken of olie?

Als je veelal (meubel)olie – of zoals ik zelf, bijenwasolie – gebruikt om je houtbrandwerkjes af te werken, dan kun je er zeker van zijn dat je veel van de kleur wegveegt bij het aanbrengen van je olie. Water en olie gaan nou eenmaal niet goed samen. Beter is om LAK te gebruiken.

Om je kleur extra te beschermen kun je een fixatief spuiten. Kunstenaars gebruiken dat bijvoorbeeld vaak bij houtskooltekeningen.

Bij aflakken heb je de grootste kans dat je kleuren behouden blijven. Doe dit heel voorzichtig met een kwast of een roller. Het beste is natuurlijk om een spuitlak (spray) te gebruiken, zo hoef je de oppervlakte van het hout namelijk niet aan te raken en blijft de kans dat je kleur uitsmeert of wegveegt het kleinst.

Wat betreft het resultaat … het is altijd verstanding om even een teststukje te maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Succes!

Een gedachte over “3 MANIEREN OM KLEUR TOE TE VOEGEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s