IS HET EEN SHADER OF EEN SPEERPUNT?

Je hebt een setje penpunten besteld. Of ze zaten al standaard bij de aankoop van je apparaat. Hoe weet je nu welke punt je waarvoor moet gebruiken? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een speerpunt en een shader? Kun je met een speerpunt ook schaduwen?

Met alle soorten en maten pennen en punten kan ik me zo voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet! En zeker bij Razertip, waar het assortiment pennen en losse punten enorm groot is, is het lastig om het verschil te zien tussen shaders en speerpunten. Razertip’s punten (en pennen) zijn bovendien erg populair, omdat ze ook op andere apparaten passen, zoals de Brenn Peter en de Burny Star. Maar andere apparaten hebben soortgelijke speerpunten en shaders.

Met shaders kun je schaduwen, maar met speerpunten kun je hele strakke, scherpe lijnen maken, wat weer handig is voor bijvoorbeeld veren, vacht of haar. Het is verstandig om een shader in je basissetje of starterssetje te hebben. Als je de techniek van het schaduwen eenmaal onder de knie hebt, dan zal er namelijk een wereld voor je opengaan!

Schaduwen met een speerpunt, dat zal je niet echt lukken. En een speerpunt hoef je ook niet persé in je starterssetje te hebben. Voor het trekken van lijnen kun je in eerste instantie heel goed een schrijfpunt of standaardpunt gebruiken.

Maar goed, je hebt een stel verschillende punten. Sommige hebben een scherpe punt. Hoe weet je nu of het een shader is of een speerpunt voor lijnen?

De speerpunt

spearEen speerpunt is negen van de tien keer een rechte punt. Hij eindigt in een punt, maar als je ‘m een kwartslag draait, dan is hij recht. Hierdoor ligt hij lekker in de hand en kun je makkelijk bogen maken. In het engels is het een “spear” of een “skew”.

Speerpunten zijn ideaal voor het maken van vacht, of haar, maar ook als je gewoon hele strakke lijnen wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan een landkaart met meridianen. Of als je hele strakke blokletters wilt maken, is een speerpunt ook heel handig!

De shader

shaderHet grootste verschil tussen een shader en een speerpunt, is dat een shader in een hoek staat. Vaak is dit rond de 45°, zodat ie lekker in de hand ligt en op je hout kan rusten. Draai je deze pen een kwartslag, dan kun je dat dus direct zien.

Een shader is ook meestal iets dikker, waardoor hij meer hitte aankan en deze hitte zodoende gelijkmatiger over het hout kan verdelen.

Bij Razertip zijn de meeste shaders om deze reden dan ook HD (Heavy Duty). Als pen hebben ze een HD kabel nodig. Als punt passen de op de Wisselpen, wat ook een HD pen is. (Let erop dat je met de Wisselpen dus ook een HD kabel gebruikt!) Op andere apparaten waar de Razertip punten passen, zul je even moeten kijken hoe effectief hij werkt.

Een speerpunt ombuigen tot shader

brennpeter-royal_2-3
De punten van de Brenn Peter hebben dus ook duidelijke shaders en speerpunten.

Ja, je kunt je speerpunt ombuigen en hem als shader gebruiken, maar dat raad ik niet aan. Ten eerste kan de pen breken, en ten tweede is de functie van een speerpunt anders.  Zoals hierboven besproken, is hij bedoeld voor lijnen. Speerpunten heb je bovendien in HD en standaard. Als je dan een standaard speerpunt wilt gaan gebruiken als shader … dan is het logisch dat het resultaat niet naar wens zal zijn.

Dus, hou je een speerpunt plat op het hout, of buig je hem om … dan heb je helaas geen shader .. 😦

Om het tenslotte nog even ingewikkeld te maken; met de ZIJKANT van een SHADER, kun je dan wel weer mooi lijnen trekken. Dus hou je een shader op z’n kant, dan heb je zo ongeveer een speerpunt. Probeer het maar eens uit!

Veel plezier met branden!

 

SaveSave

Een gedachte over “IS HET EEN SHADER OF EEN SPEERPUNT?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s