4 TIPS VOOR BETER BRANDEN

Je doet je best, maar op een of andere reden lukt het niet. Je krijgt het schaduwen niet onder de knie, of je weet niet zo goed welke pen je waarvoor moet gebruiken? Of je hebt wat hout gehad / gekocht en je wilt er meteen op gaan branden? Met deze tips, worden je werkjes meteen een stuk beter!

1. Leer je pennen en je apparaat kennen

SK-1F
Razertip SK (www.razertip,com)

Test je brander uit, speel ermee. Wat doet hij op verschillende temperaturen? Wat doet hij op verschillende houtsoorten met verschillende temperaturen? Wat kan ik allemaal met deze pen doen? En met deze andere pen?

Het is een shader, maar als ik ‘m nou op z’n kant hou, wat gebeurt er dan? Ik kan in lijnen schaduwen, maar wat gebeurt er als ik m’n pen in kleine cirkeltjes beweeg? Misschien is het dan makkelijker om een vlak egaal “in te kleuren”? Lekker experimenteren.

2. Brand in de richting van de houtnerf

Hierdoor kan je pen beter glijden en blijft deze minder snel steken. Zeker als je een zwarte achtergrond maakt, doe dit dan in de richting van de houtnerf. Met geduld en zachte, strijkende / aaiende bewegingen, wordt je hout niet alleen zwart, maar kun je zelfs een glanzend laagje op je zwarte achtergrond creëren.

3. Brandpunten hebben ook onderhoud nodig

file000227500600
Morguefile / clarita

Wanneer je een punt een tijdje gebruikt, zal er een zwart goedje (koolstof) op de punt gaan vormen, waardoor je punt minder goed gaat functioneren. Door je pennen regelmatig schoon te maken kun je voorkomen dan ze minder goed gaan werken of stuk gaan.

De meeste mensen maken hun pennen schoon met een heel fijn schuurpapiertje of een staalborsteltje, al is dat niet aan te raden omdat je dan ook heel langzaam je punt meeschuurt. Razertip heeft een speciale tip cleaner. Twee kruislingse mesjes, waarlangs je je penpunt zachtjes schraapt. Als je wat geld wilt besparen, kun je ook een setje losse scheermesjes kopen 😉

4. Schuren

Ik roep het heel vaak, maar schuren is zo belangrijk dat het het verschil kan betekenen tussen een gemiddeld brandwerkje en een fantastisch brandwerkje! Ja, het kost veel tijd, maar je zult daar zoveel profijt van hebben! Echt!

Ik schuur altijd MET DE HAND. Ik kan me voorstellen dat je daar geen zin in hebt, of dat je om andere redenen niet met de hand kunt schuren, maar mijn tip is om in ieder geval na te schuren met de hand. Een machine trilt en laat altijd minuscule beschadigingen achter op het hout. Wanneer je met de hand nastuurt, haal je die beschadigingen weg.

Ik garandeer je dat het verschil zult ZIEN en zult MERKEN als je brandt … als je je werk goed schuurt – met de hand – met een fijne korrel. 220, 330 of zelfs 400.

Succes met branden! En veel plezier!

Een gedachte over “4 TIPS VOOR BETER BRANDEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s