DE BESTE PEN(PUNT) VOOR LETTERS

Het is logisch dat je met de talloze pyrografie-apparaten, pennen en penpunten door de bomen het bos niet meer ziet. Welke pen (of punt) is nu het meest geschikt als je mooie letters wilt maken? Het antwoord is simpeler dan je denkt! 

Ik zie de vraag heel vaak verschijnen op Facebook. “Welke pen heb je hiervoor gebruikt?” of “Welke pen gebruik je specifiek om te schaduwen, om lijnen te trekken, of om letters te maken?”

De een heeft een Razertip, de ander een Brenn Peter … Iemand anders heeft weer een simpele soldeerbout-achtige pen met slechts een paar punten. Hoe kun je nu toch hetzelfde resultaat krijgen en mooie letters maken?

Waar schrijf je mee?

De meest populaire pen ter wereld is de balpen. Het is natuurlijk niet voor niets. Hij schrijft lekker en rolt vloeiend over het papier. Het hoeft echt geen peperdure, luxe pen te zijn, een doodgewone BIC schrijft net zo lekker.

images
De balpunten van Razertip

Voor pyrografie geldt eigenlijk hetzelfde, want ja, we gaan het wiel natuurlijk niet opnieuw uitvinden! Een balpunt of een redelijk ronde punt is het fijnst om mee te schrijven.

Of je nu je letters overzet op hout met carbonpapier, of zelf uit de hand mooie kalligrafie wilt maken, met een balput zit je goed.

Bij Razertip kun je kiezen uit verschillende balpunten, afhankelijk van hoe groot je werk is. Ze werken allen even fijn. Ik gebruik de allerkleinste voor mijn houten hangers, waar de letters vaak minuscuul zijn. Maar ook de andere punten gebruik ik vaak. TIP: De grootste punt kun je zelfs gebruiken om mee te schaduwen. Hij is heerlijk om dingen egaal mee “in te kleuren” 😉

Burny Star tip narrow-900x900
“Ronde” punt (Burny Star)

Niet alle apparaten hebben Razertip-achtige balpunten, maar ook hier kun je met een ronde punt ver komen. Rechts, de punt van de Burny Star. De Brenn-Peter heeft een vergelijkbare. Als je ‘m een beetje rechtop houdt, kun je hier ook makkelijk letters mee maken.

Heb je een “soldeerbout”-achtige pen, dan zit daar ook vast wel een ronde punt bij. Als een punt overigens te scherp is, kun je ‘m altijd een beetje rondvijlen.

ceee2c2b-66ef-9206-ea1a-67488be06081
Een “soldeerbout” punt

Tips:

Als je letters gaat maken, zorg dan dat je een ontspannen, maar vaste hand hebt. Ga goed rechtop zitten achter je bureau – of aan de keukentafel – en leg je hele arm op je werkblad. (Zoals we het op de basisschool geleerd hebben!)

Probeer je lijnen vloeiend te houden en je pen dusdanig warm te zetten, dat je een vloeiende lijn kunt trekken. Oefen even op een afvalstukje, zodat je kunt zien hoe snel of langzaam je moet gaan om een vloeiende, egale lijn te krijgen.

Mocht je een apparaat hebben dat niet in hitte verstelbaar is en hij simpelweg te heet wordt om lijnen mee te trekken zonder dat je brandvlekken krijgt, kun je proberen om een kleine ventilator naast je werk te zetten. Deze blaast constant je penpunt koeler. Wordt je pen niet heet genoeg voor lijnen? Dan kun je altijd nog stippellijntjes maken!

Mocht je nog vragen hebben, zet die dan gerust hieronder in de comments. In de basiscursus zul je nog meer leren over de verschillende penpunten …

Succes met “schrijven”!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s