3 TIPS OM AAN GRATIS HOUT TE KOMEN

Een hobby als pyrogafie kan behoorlijk duur worden. Een brandapparaat met pennen en / of penpunten alleen al kan honderden euros kosten. En als je dan ook nog al je hout moet kopen … Lees hier hoe je aan gratis hout kunt komen!

Voor een pyrografie-hobbyist zoals ik zelf, is het soms behoorlijk aan de prijzige kant om telkens maar hout te kopen. Die mooie houtschijven met de bast er nog aan, die kunnen wel 10€ per stuk kosten. En als je dan via internet koopt, zitten er nog verzendkosten aan verbonden ook. Bovendien, waar komt dat hout eigenlijk vandaan? Is het duurzaam? Is het wel verstandig om dat via internet te bestellen?

Waar haal ik hout vandaan dat goedkoper, .. of gratis is?

1. De plaatselijke Doe-het-zelf zaak / zagerij / bouwmarkt

12771503_578149572352557_2281397772728179688_o
Deze hanger is gemaakt van een stukje triplex van 22mm dik. Het was afvalhout. Gratis.

Ik brand veel op triplex. Berkentriplex. Nu kun je naar de bouwmarkt gaan om zo’n grote plaat van 122 x 244cm te kopen en die in stukjes laten zagen, maar zo’n plaat is best duur. En ook al zagen ze hem soms gratis voor je, betaal je nog steeds het hout.

Handiger is het om in de bouwmarkt – als je toch bij de zagerij bent – te vragen of ze nog afvalstukjes hebben. Vaak hebben ze een hele rij “plankjes” met rare afmetingen, die ze over hebben van andere klanten. Deze plankjes kun je vaak met korting kopen.

Maar om het nu helemaal gratis te krijgen … kun je vragen of je even in hun afvalcontainer die naast de cirkelzaag staat mag spieken. Vaak is het zo dat bouwmarkten moeten betalen voor het afhalen en verwerken van hun afvalhout. Dit gaat per kubieke meter. En dus zullen ze blij met je zijn als jij dat afval wegneemt! Dit kun je ook doen bij een houtzagerij.

Wellicht zijn het kleine stukjes, of rare lange latjes … maar om te oefenen is dit toch gewoon perfect? Ten eerste leer je meteen wat over houtsoorten en hoe ze te herkennen. Ten tweede bouw je ervaring op met het branden van verschillende houtsoorten .. EN, als je een beetje handig bent met een Dremel, kun je er zo een leuke hanger, oorbellen, een onderzetter of een boekenlegger van maken!

2. Familie, vrienden of buren

12088029_528043550696493_6178611693016184471_n
Een kennis heeft een boom in haar tuin omgezaagd …

Ken je mensen met een grote tuin, waar bomen groeien die gesnoeid moeten worden? Vraag of ze wat dikke takken voor jou willen bewaren!

Van de meeste takken kun je rondjes zagen (als het eenmaal gedroogd is!). Dit kun je weer voor van alles gebruiken. Kleinere rondjes voor bijvoorbeeld (sleutel)hangers, grotere voor onderzetters, en nog grotere voor een snijplankje, dienblad of een schilderijtje!

Vrijwel alle hangers die ik maak zijn gemaakt van hout dat ik gratis krijg van familie en vrienden. En het meeste is geschikt om op te branden. Esdoorn, wilg, iep, els, beuken, eiken .. appel .. Ik heb zelfs kersen- en pruimenhout!

3. Uit het bos of van het strand!

Het klinkt wellicht een beetje tè voor de hand liggend, maar zowel het bos als het strand, is een gratis houtbron! Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je met een zaag het bos in gaat en lekker takken af gaat zagen van gezonde bomen. Dat is bovendien verboden! Maar als je toch lekker de deur uitgaat voor een Zondagse boswandeling, hou je ogen dan op de grond gericht. Hier en daar ligt er weleens een afgebroken tak.

treibholz

Of, als je over het strand loopt, wat dacht je van drijfhout? Als je geluk hebt en een behoorlijke tak kunt scoren, kun je hier hele leuke dingen mee doen! Maak van een weelderige tak een kunstzinnig ornament. Met wat gebrande, abstract figuurtjes erop, is het een kunstwerk dat je op de salontafel kunt zetten! Of wat dacht je van een kapstokhaak? Brand er namen op .. et voilà!

Je ziet, mogelijkheden genoeg. Het is slechts een kwestie van goed rondkijken! Heb jij nog een andere tip? Je kunt ‘m hieronder in de comments zetten. Veel plezier met houtsprokkelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s